keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Miten saada jännitys pois ja luottamusta itseltäni koiraan?

Tänä aamuna kun heräsin klo:7, niin luettuani useita blogeja onnistumisista ja upeista kisa saavutuksista rupesin miettimään tätä minun ja Irwinin tilannetta tai oikeastaan minun ongelmaani....

Mikä siinä on että en luota kuitenkaan riittävästi että Irwin osaa?
Vika on kokonaan oman pääni sisällä, jännitän aivan liikaa, monien treenien jälkeen on ollut onnistumisen tunnetta ja sitä että on päästy eteenpäin. Irwin paineistuu vähemmän ja suorittaa liikkeet kuitenkin hyvin. Tulee olo että vaikka ei vielä ihan täysin siinä pisteessä olla, missä ehkä voitaisiin, niin miksi jännitän liikaa kisoihin menemistä?
Pelkään liikaa epäonnistumista ja ehkä ihmisten reaktioita. Viimeksi kun kävin toko-kisoja katsomassa, niin ei kaikilla ALO luokassa mennyt välttämättä niin hyvin ja virheitä tuli, mutta heillä oli silti hyvä fiilis kisoista ja muut ihmiset tsemppasivat ja silloin tuli tunne, että kisoihin vaan, ei sillä ole väliä, vaikkei täydellistä suoritusta tulisikaan, Irwin kyllä osaa!

Monesti kuitenkin rupean miettimään vain mikä ei mennyt niin hyvin treeneissä ja keskityn ehkä liikaa meidän virheisiin myös treenitilanteessa. Mikä siinä on niin vaikeaa ottaa asenne, että luotan 100%:sti Irwiniin ja ME osataan, enkä vilkuilisi seuruussa Irwiniin että tuleeko se nyt oikeassa kohtaa ja mitä se tekee seuruun yhteydessä yms. koska tästä se juuri paineistuu. Tällöin itseäni rupeaa turhauttamaan, jolloin kaikki siirtyy Irwiniin epävarmuutena!
Haen aivan liikaa täydellisyyttä ja siitä pitäisi päästä pois!

Tänään mietin minun ja Nellinkin tilannetta. Kestikö tosiaan 5 vuotta ennen kuin tajusin Nellin osaavan ja luotan siihen täysin treenitilanteessa, vaikka todellisuudessa se osasi kokoajan, vika oli minussa. Tässäkin totesin että hain liian täydellisiä suorituksia ja kun tajusin itse että Nelli osaa, itseäni ei enää niin jännitä ja voidaan mennä kisoihin, oli jo liian myöhäistä:(

Haluaisin saada tän tunteen itseltäni pois, koska Irwin kuitenkin täytti jo 2 ja ollaan oikeastaan koko Irwinin elämän ajan treenattu ja tiedän sen osaavan, mutta en luota sen osaavan, eikä tässä ole mitään järkeä että ei olla vieläkään kisoihin päästy!
Tästä tulee taas lisää huonoa omaa tuntoa itselle, tulee olo että en osaa ja rupeaa turhauttamaan!

Treeni-ja kisaintoa riittää ja haluaisin päästä jo eteenpäin! Voisin Irwinin ilmoittaa kisoihin ja siinähän se nähdään mitkä ovat todellisuudessa meidän ongelmakohtia ja mitä oikeasti pitää treenata.
Jännitän vain liikaa sitä, että minun jännitys siirtyy Irwiniin ja kaikki menee pieleen ja nolaan itseni muiden edessä, MIKSI????

6 kommenttia:

  1. Jännityksissä/peloissa joskus auttaa jo ihan se että antaa itselleen luvan mässäillä sillä jännityksellä hetken ja kuvittelee pahimman mahollisen tilanteen oikein elävästi. Kuvittelee sen tilanteen niin överiksi että väkisin alkaa huvittamaan.

    Kannattaa myös tosiaan käydä kokeissa ja katsella koevideoita, videoita katsellessa tosin kannattaa muistaa että epäonnistuneimpia tapauksia ei yleensä kukaan julkaise. Kun huomaa että on ihan normaalia ja ok, että kaikki liikkeet ei mene putkeen (etenkään ensimmäisessä kokeessa) eikä se ole maailmanloppu niin ehkä kynnys ilmoittautua kokeeseen alenisi?

    Mielikuvaharjoitelu auttaa omaan jännitykseen. Käyt sen koetilanteen realistisesti päässä läpi niin monesti että jännitys helpottaa.

    Tai sitten vaan ilmoitat sen kokeeseen ja koeaamuna otat rohkaisuryypyn ja koepaikalla kuvittelet kaikki alasti jne kaikki viimehetken jännityksenhallintakeinot. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Dora vinkeistä, sulta niitä hyviä vinkkejä saa kyllä aina :D

      Ajattelin juuri että voisin mennä muutamia kisoja tässä katselemaan, josko sitä jännitystä saisi sitten silläkin vähän pois.

      Haha toi rohkaisuryyppy !:D ehkä otan koko pullon mukaan kokeeseen ja käyn välillä ottamassa pienet hömpsyt piilopullosta, luulis ainakin jännityksen katoavan ;D

      Poista
  2. Jos sä jännität, niin se siirtyy aina koiraan. Parit ekat kokeet teillä tulee varmasti meneen penkin alle tän takia. Kuulostaa surulliselta, mutta todelliselta. Mutta sekin on fakta, että ei se jännitys vähene jos sä vaan mietit miten sen sais vähentymään ja en nyt sen takia voi mennä kokeisiin.
    Alota mölleistä, siellä on hyvä käydä purkamassa sitä jännitystä. Eikä se mitään haittaa, jos mokailee. Kaikki mokailee. Maailman huiputkin mokailee. Ei pidä välittää siitä mitä muut ajattelee, se on teidän suoritus ja sun koira. Ei ne tiedä teidän tilannetta/tasoa/ongelmia, eikä niiden tarvikkaan. Mitä sitten vaikka niitä tuloksia ei tulekkaan vaikka kymmeneen ekaan starttiin. Koska kyllä niitä jossain vaiheessa tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:)
      Niin sen pitäiskin mennä, että en ajattele että se menee huonosti.
      Pitäis osata olla just tolla asenteella että mitä väliä mitä muut ajattelee? Koska todellisuudessa sillä ei oo mitään väliä/merkitystä, itseni ja Irwinin takiahan me sielä ollaan eikä osoittamassa kennellekään ulkopuoliselle mitään!

      Tää kyllä tsemppas mua ja nyt vaan treenaamaan ja kisailmoja lähetteleen, ei kai tää meidän tilanne tästä muuten etene:D

      Poista
  3. Pakko kommentoida, kun itsellä vähän sama ongelma ollut ainakin ja on edelleen ajoittain. Teidän tasosta enempää tietämättä voin vaan sanoa, että kokeisiin vain. Toisille sopii möllit ja toisille suoraan kokeet. Meillä Saidan kanssa menee kokeissa yleensä paremmin kun treeneissä ja etenkin mölleissä. Lähinnä itsellä se johtuu siitä että ensinnäkin mölleissä se jännitys on yhtä kova kuin kisoissa. Mutta koska kyse on "vain" mölleistä, ei itsestä saa kaikkea mahdollista irti, että saadaan aikaan paras mahdollinen suoritus. Kuulostaa ehkä hölmöltä, mutta näin se omalla kohdalla ainakin on :) Ja youtube on pullollaan ALO-suorituksia.. myös niitä huonoja.. niitä katselin viime keväänä (huonoja sillä mielin, että jos noikin niin mekin.. ja hyviä suorituksia taas sillä mielin, että hitto kyllä mekin tuohon vielä päästään :) itsekin ja niistä rohkaistuneena lähdettiin sitten kokeisiin ja ekan startin jälkeen kaikki on mennyt hyvin meidän tasoon nähden. Ja kannustukseksi vielä niin ilmoitin Saidan ja itseni nyt ensimmäiseen AVO-kokeeseen.. hypyn paluu on vielä epävarma, mutta nytpähän on kannustinta hioa sitä kuntoon :) Kokeessa näkee hyvin, mitä pitää jatkossa treenata :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kannustuksesta ja rohkaisusta:)
      Nyt olen ruvennu ajattelemaan uudella tavalla ja tämä tekstin jälkeen oikeasti tiedostin sen meidän ongelman olevan siitä minun luottamuksen puutteesta.
      Ihmisten rohkaisu on auttanut ja tosiaan noiden tokoilu videoiden katselu.
      Ensinmäisiin kisoihin kun päästään, ei meidän tarvitse täydellistä suorotusta saada, nähdään silloin minun ja Irwinin sen hetkinen tilanbe, josta varmaan saadaan taas lisä intoa jatkaa ja päästä seuraaviin kokeisiin:)
      Nyt on Irwinin kanssa luotu parempaa suhdetta ja tehty yhdessä enemmän ja asioita joista Irwin saa onnistumisia ja Irwinin varmuus kasvaa.

      Poista