keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Uusi perheenjäsen


Viime päivityksestä on taas kulunut aikaa todella kauan, jotenkin tämä alkuvuosi on muutenkin mennyt kuin siivillä.

Tosiaan 31.3 laumamme kasvoi yhdellä jäsenellä. Perheeseemme muutii aivan ihastuttava 5v Rottweiler tyttö Sara.
Tunsin koiran jo ennestään ja ihastuin siihen jo aiemmin, koiran ollessa hoidossa, joten kun tieto luopumisesta tuli, en sen ihmeemmin jäänyt asiaa miettimään, vaan päätin että Sara muuttaa minun luokseni, "Kerranhan täälä vaan eletään" ja luultavasti olisin katunut päätöstäni, mikäli en olisi tilaisuuten tarttunut ja tuollaista kultakimpaletta perheeseeni huolinut.
Sarasta luovuttiin perhesyiden vuoksi, ei koirasta johtuvista syistä.


Sara on luonteeltaan pers rauhallinen, todella nöyrä, mutta myös tooooodella itsepäinen.
Motivaatiota tokoon ja tekemiseen ei juurikaan ollut ja aikalailla "istu" oli käsky jonka Sara osasi.
Hihnakäytöksessä oli parantamisen varaa, alkuun tulikin kuonopantaa käytettyä vetämisen suhteen liukkailla keleillä, mutta itse en niin kuonopannoista välitä, joten alettiin sitten opettelemaan sitä hihnakäyttäytymistä. Nykyään pystytään kulkemaan ilman kuonopantaa, pientä painett tuntuu vetämisen suhteen hihnassa, etenkin lenkin aluss, mutta enään ei ole täysi neliveto päällä.
Mahdollisimman paljon pidän Saraa vapaana ja Irwinin kanssa ne touhuilevatkin paljon ja tutkailevat maastoja.
Sara on melko kiinnostunut oravista yms. metsän aukeista ja muutaman kerran onkin käynyt niin, että koira hukkunut näköpiiristä ja löytynyt tuijottamassa puuhun, jossa orava majailee.
Sara on myös hyvin kiinnostunut toisista koirista. Hihnassa ohitukset menee muuten hyvin, mutta hiukan jää vanimaan vastaantulevia koiria. Siinä sitten hetken kiskon Saraa perässäni ja huomattavasti nopeammin ohitukset jo menevät kuin alkuun. En siedä yhtään sitä, että jäisin siihen nyt sitten seisoskelemaan siksi aikaa että toinen on mennyt meidän ohitse, kyllä lenkin kuuluu edetä sujuvasti, myös toisten koirien ohituksissa.
Pääsääntöisesti Sara tulee hyvin toimeen muiden koirien kanssa. Välillä vain rupeaa käymään hiukan ylikierroksilla ja rupeaa sitten alistamaan, etenkin narttuja, jolloin pitää sitten hieman muistutella, että täytyy rauhoittua. Kiihtyminen tapahtuu yleensä takaa-ajo leikeissä. Onneksi ei kiihtyessään kuitenkaan varsinaisesti tappelemaan ala, mutta kauheaa ääntähän tuo pitää, niinkuin leikkiessään muutenkin. Hiukan kyllä aina tilannetta seuraan, mikäli toisen vahvan nartun kanssa leikkivät, jotta saa ajoissa kiihtymisen laskemaan, ettei mene tappeluksi.

Vaikka Sara onkin todella rauhallinen, lempeä ja nöyrä, niin vaatii kyllä selvän auktoriteetin ja selvät rajat. Alkuun kyseenalaisti moniakin komentoja, tiedä sitten johtuiko siitä, että oli aina saanut tehdä niin vai itsepäisydestä katsoa missä raja menee.

Alkuun Sara oli tunkemassa kaikista ovista ensimmäisenä ja se oli hiukan ärsyttävää, kun koko painollaan vain jyräsi, oli sitten ihminen edessä vai ei.
Sitä tapaa lähdin heti ensimmäisenä poistamaan ja Saran piti istua ja odottaa lupaa ennenkuin sai mennä. Monta, toodella monta toistoa ollaan saatu tehdä, mutta eihän mitään ilmaiseksi saa. Tällä hetkellä Sara odottaa saada luvan mennä.

Tokon suhteen lähdimme liikkeelle siis täysin nollasta.
Alkuun oli kauhea pähkäily miettiä, että millä palkkaat koiran, joka ei ole ahne, eikä kiinnostunut leluista?
No, löysin sitten herkun, joka on neidin mieleen...nakki. Tämän avulla aloin opettamaan naksua.
Aina kun kiinnitti huomiota minuun tuli naksu ja nakkia.
Perusasennon Sara oppi nopeasti ja pääsimme sitten opettelemaan seuruuta. Alkuun otin pieniä pätkiä imuttamalla Saran keskittymisen rajojen mukaan. Pikkuhiljaa pääsimme pidentämään matkaa, aina yksi asken kerrallaan ja Sara tulikin hyvässä kohtaa imuttamalla.
Paljon tein alkuun vain kotioloissa ja treeneissä muiden koirien mukana ollessa tein Saran kanssa vain huomion kiinnitys harjoituksia, kauheasti kun muiden tekeminen kiinnosti. Sara on minulla liinassa ja saa kävellä siinä ympäriinsä ja seurailla mitä muut tekee, välillä sitten aina kutsun Saraa ja sen kiinnittäessä huomion minuun tulee naksu ja palkka.
Alkuun tilanne oli se, että sai monta kerta huudella, nykyään tulee jo 95% ekalla käskyllä.
Seuruuta ja perusasentoa olemme ottaneet myös muiden koirien ollessa paikalla ja eteenpäin ollaan menty. Treeni motivaatio on kasvanut hirveästi ja Saran kanssa työskentely on todella mukavaa.
Mielenkiintoista seurata miten nopeasti oppii ja kuinka paljon motivaatio kasvaa joka kerta treeneihin mennessä:)
Vaikka kyseessä jo 5v koira, on silti saatu töitä tehdä ja kouluksen suhteen on aivan kun kyseessä olisi pentu, varsinaisesti mitään opittuja asioita ei ollut aiemmin :D

Hetkeäkään en ole päätöstäni katunut tarjotessani kodin Saralle, on se vaan niin sydämeni vienyt, vaikka eihän tässä nyt ensimmäisenä mielessä ollut rotikkaa ottaa :D
No, kyllä tänne meidän seuraan se berninpentukin mahtuu;)


Irwinin kuulumisia sitten:)
Irwin on jälleen oma itsensä, jotenkin Sara on muuttanut Irwiniä ja sellainen häsläys on jäänyt pois. Jotenkin Irwin vaikuttaa jälleen tyytyväisemmältä, kun on kaveri.
Tosin tuo 1,5 vuoden yksinelo on tehnyt todella hyvää. Irwin itsenäistyi hirveästi tuona aikana ja nykyään kestää treeneissäkin hyvin painetta.

Tooilun suhteen ollaan menty paljon eteenpäin.
Nykyään teen treeneissä Saran kanssa eka, jolloin Irwinin vire nousee jo odotellessa omaa vuoroa.
Liikkeestä maahanmeno on nykyään jo todella nopea ja luoksetulossa riittää vauhtia loppuun asti.
Seuruussa käskyn vaihtaminen "tule" sanaan on vaikuttanut todella paljon seuruu intoon ja nykyään kontaktikin pysyy lähes koko ajan. Treenit olen pyrkinyt lopettamaan aina siihen, kun vire on ollut vielä melko ylhäällä.

Nyt ilmoitin Irwinin sitten 10.5 Lahden RN näyttelyyn ja 16.5 Ruovesi RN näyttelyyn.
Mitään ruusukkeita ja pokaaleja tuolta emme ole menossa hakemaan, Irwinin häntä kun on korkea, mutta lähinnä haluan itse kuulla, mitä mieltä tuomarit siitä on, nyt kun Irwin on kehittynyt todella paljon:)

Nyt tuli melko Sara painoitteinen kirjoitus, lähinnä senkin takia, että en jaksa enään kirjoittaa enempää :D
Tässä nyt murto-osa eidän kuulumisista viime päivityksen jälkeen, mutta aikalailla ollaan vietetty rentoa elämää, lenkkeilty ja tapailtu koirakavereita:)








3 kommenttia: